食楽育~新たな食育の提案とその起点~ New Food Education~New proposal for food education and its starting point~
八若凜太郎 YAWAKA Rintaro
作品コンセプト
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近年、日本の食料自給率は低く、多くの食物を輸入に頼っている。そのため、世界情勢の影響を受けやすく、いつ食料の輸入が止まり、飢餓状態に陥ってもおかしくない。それにも関わらず、日本には多くの遊休農地や荒廃農地があり、作物を栽培していない。その原因として、
人々の食への関心の低下があげられる。そのため、人々の「食への無関心」を変える必要が
ある。そのために必要な教育として現在、食育があるが、これらは、知識だけで、実践が伴っておらず、大きく分けて、「社会性を身につける」ためのものと、「健康になる」ためのものしかない。これには、美食「美味しく食べる・楽しく料理する」が欠乏している。以上から、本提案では、現在ある食育に、美食「美味しく食べる・楽しく料理する」を加えた新たな食育「食楽育」を提案し、人々の食への無関心を変え、日本が自給自足できる起点を生み出す。
In recent years, Japan's food self-sufficiency rate has been low, and the country relies on imports for much of its food. As a result, the country is vulnerable to the effects of world events, and it is not surprising that food imports could stop at any time, leading to starvation. Despite this, Japan has a lot of idle and abandoned farmland, where crops are not grown. One of the reasons for this is a decline in people's interest in food. Therefore, it is necessary to change people's "indifference to food." Currently, there is food education as a necessary education for this purpose, but this is only knowledge, not practice, and it can be broadly divided into "gaining social skills" and "becoming healthy." This lacks gourmet food "eating deliciously and cooking happily." Based on the above, this proposal proposes a new food education "food education" that adds gourmet food "eating deliciously and cooking happily" to the current food education, changing people's indifference to food and creating a starting point for Japan to become self-sufficient.