立命館大学理工学部建築都市デザイン学科2023年度 卒業設計展 On-Line Ritsumeikan University Department of Architecture & Urban Design Thesis Design On-Line Exhibition

お菓子の家 ー食の生産を身近にするための提案- House of candy -Suggestions for making food production more accessible¬-

稲川陽菜 INAGAWA HINA

作品コンセプト

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フードロスや農業人口の減少などは食に関する大きな問題である。しかし大きな問題にもかかわらず、年間612万トンのフードロスが発生しこのロスを焼却するには多額の費用が必要となる。また、農業人口が減少しているからと農家になれる人はどれだけいるのだろうか。結局は他人事であり、人々の食に対する問題意識が低いためにこのような事態が発生する。そこで農業を農家だけがやるものではなく私たち一般市民がもっと身近に生産というものに繋がれる場を作り出し、皆が日本の食の問題について考え貢献できる建築を提案する。

Food loss and the decline in the agricultural population are major food-related problems. Despite the major problems, however, 6.12 million tons of food loss is generated annually, and incinerating this loss requires a large amount of money. Also, how many people can become farmers just because the farming population is declining? After all, it is someone else's problem, and this situation arises because people are not aware of the problems with food. Therefore, we propose to create a place where farming is not something only farmers do, but where we, the general public, can connect with production in a more familiar way, and to build an architecture where everyone can think about and contribute to Japan's food problems.